Η Αγία Γραφή

 

Του κ. Αντώνη Χαϊδούτη

Καθηγητή Θεολόγου

 

Αγία Γραφή ονομάζεται το σύνολο δυο συλλογών από βιβλία, της Παλαιάς Διαθήκης και της Καινής Διαθήκης.

Η πρώτη συλλογή της Παλαιάς Διαθήκης αποτελείται από 49 βιβλία και η δεύτερη της Καινής από 27. Οι δυο αυτές συλλογές αποτελούν τον «κανόνα» της Αγίας Γραφής. Κανόνας ετυμολογικά σημαίνει χάρακας! Επειδή η  Εκκλησία από πολύ νωρίς συνειδητοποίησε τη σημασία αυτών των κειμένων για τους ανθρώπους , φρόντισε να τα διαφυλάξει. Έτσι συνέθεσε έναν «κλειστό» κατάλογο των βιβλίων της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, στον οποίο δηλαδή κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει ή να προσθέσει κάποιο άλλο. Η συλλογή αυτών των 76 βιβλίων αποτελεί τον Κανόνα της Αγίας Γραφής.

Η λέξη «διαθήκη» σημαίνει συμφωνία! Ουσιαστικά αποτυπώνει τις επιθυμίες και τις σχέσεις  δυο πλευρών καταλήγοντας  σε μια συμφωνία . Έτσι στα βιβλία  της Άγιας Γραφής αποτυπώνεται η σχέση του δημιουργού Θεού με τον άνθρωπο

Πριν από κάθε καταγραφή όμως  προηγείται  το βίωμα. Δηλαδή η εμπειρία  της κοινωνίας ανθρώπου και Θεού. Αυτή η κοινωνία ξεκινάει από τη στιγμή της δημιουργίας του ανθρώπου και αποτυπώνεται πολλές φορές με λόγο συμβολικό προκειμένου να γίνει κατανοητή στους ανθρώπους της κάθε εποχής.

Σίγουρα από αυτά τα βιβλία  που περιγράφουν μια σχέση ζωντανή και συνεχόμενη μέσα στον χρόνο, δεν θα μπορούσαν να λείπουν ιστορικές μαρτυρίες, έθιμα παραδόσεις  και διάφορες άλλες πληροφορίες που σίγουρα προσφέρουν με τη μελέτη τους πολλές  πληροφορίες  σε  μια σειρά επιστημών που βρίσκει ενδιαφέρον και επιστημονικό πεδίο έρευνας.

 Σίγουρα αυτή η σχέση Θεού και ανθρώπου είναι μια σχέση εμπειρική, βιωματική, ζωντανή και ισότιμη όπου ο άνθρωπος πιστεύει, δηλαδή εμπιστεύεται τον δημιουργό  Θεό και  λαμβάνει τις δωρεές του αλλά όπως και κάθε σχέση είναι γεμάτη περιπέτειες.

 

Αυτήν ακριβώς τη σχέση περιγράφουν οι συγγραφείς στα κείμενά τους με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, έτσι ώστε η Αγία Γραφή να αποτελεί τον λόγο  του Θεού, δοσμένο στη γλώσσα των ανθρώπων. Αυτή η αποτυπωμένη εμπειρία ως  διαθήκη αναμφίβολα αποτελεί ένα  γραπτό αιώνιο μνημείο των σχέσεων ανθρώπου και Θεού!

Κύλιση στην Αρχή